Faciliteiten en zorg

Hospice Zutphen is een ‘bijna-zoals-thuis-huis’ gericht op uw welbevinden. U beschikt over een eigen kamer waarin u uw eigen sfeer kunt creëren. Het hospice heeft vijf ruime kamers met een eigen badkamer, telefoon en aansluiting voor TV en internet. Daarnaast kunt u gebruik maken van de grote gezellige zitkamer, de (eet)keuken, een logeerkamer, de stiltekamer, patio, tuin, piano, boekenkast, televisie en draadloos internet. 

Het hospice is rustig gelegen aan het water en aan een park aan de zuidwest kant van Zutphen. Alle kamers hebben uitzicht op de tuin en/of het water en vanuit iedere kamer kun je naar buiten. 

Uw persoonlijke verzorging is in handen van zorgvuldig geselecteerde en opgeleide vrijwilligers. De verpleegkundige zorg wordt gegeven door een vast team verpleegkundigen van de thuiszorgorganisatie Verian. Allen zijn ervaren in palliatief verpleegkundige zorg. Deze zorg is 24 uur per dag beschikbaar.

De medische zorg wordt verleend door uw eigen huisarts. Voor degenen die van verder weg komen heeft het hospice een afspraak met een aantal ervaren Zutphense huisartsen die deze zorg kunnen overnemen.  

 

Ook is er wekelijks een geestelijk verzorger in het hospice aanwezig. Daarnaast kunt u desgewenst gebruik maken van verschillende soorten aanvullende zorg zoals muziek, geestelijke of spirituele begeleiding, aromatherapie of hand- en voetmassage.

Het hospice heeft contact met een kapper, pedicure en schoonheidsspecialiste die voor hun diensten naar het hospice komen.

Muziek in het Hospice
Soms schieten woorden tekort. Maar er kan ook met muziek heel veel gezegd worden. Iedere maandagochtend komt er iemand met gitaar. Zij overlegt met onze gasten of ze houden van muziek. En zo ja, van wat voor muziek. Afhankelijk van wat iemand zou willen speelt of zingt ze iets. Soms luisteren ze alleen maar samen naar een CD. En soms blijft het stil. Zoals onze gast het wenst.

Daarnaast, als de situatie dit toelaat, proberen we ook kleine concertjes te organiseren in de huiskamer. Voor wie dit op prijs stelt, of soms met de deur van de kamer open. Verschillende musici zijn beschikbaar om dit te verzorgen. Mooie momenten van verstilling juist door muziek.

Nazorg
Ongeveer zes weken na het overlijden wordt de familie een evaluatiegesprek aangeboden. In dit gesprek is er gelegenheid om samen terug te kijken op de periode dat u of uw familielid in ons hospice verbleef. Er is ruimte om ervaringen en gevoelens te bespreken en verdriet te delen.

Herdenkingsbijeenkomst
Jaarlijks organiseert het hospice herdenkingsbijeenkomsten voor alle dierbaren van gasten die overleden zijn. Tijdens deze bijeenkomst worden de overledenen respectvol en liefdevol herdacht. De herdenkingsbijeenkomsten worden vaak als zeer troostrijk en waardevol ervaren.